Font de l'Àngel situada al jardí del claustre. |
Així, el 1327 va fundar el monestir de Petras Albas (Pedralbes), nom que respon al color de la pedra amb la que es va construir aquest edifici. Aquell mateix any el rei morí i Elisenda es va traslladar al palauet que havia fet construir al costat del monestir . Des d'aquesta humil construcció, la reina tenia la intimitat necessària per seguir tractant els afers de la Corona, però a la vegada, podia participar dels actes religiosos que diàriament duien a terme les germanes clarisses.
De fet, l'època de major esplendor del monestir coincideix amb la presència de la reina. Així, al 1346 va encarregar a Ferrer Bassa, un dels pintors més reputats de l'època, els murals de la capella de Sant Miquel per "dos-cents cinquanta sous". Sens dubte la seva fama era ben merescuda ja que els resultats són esplèndids.
Els excelsos vestits de la Verge Maria coronada i de Santa Isabel, la mirada suggerent de Santa Bàrbara ¡que Déu em perdoni per aquesta blasfèmia!, l'esplèndida túnica de Sant Miquel que ja voldria per mi ¡perdoneu Senyor la meva cobdícia! (avui em vaig de cap al confessionari), el gest d'espant de la Verge Maria davant l'àngel de l'Anunciació...
Santa Bàrbara. |
Sepulcre de la reina Elisenda a l'església. |
No hem de marxar sense veure el doble sepulcre de la reina. A la banda del monestir, la dama es presenta vestida de penitent i envoltada de senzillesa i blancor, com a símbol de puresa. Just a la paret del darrera que dóna a l'Església, el mausoleu està revestit dels honors reials, amb la corona i un coixí amb el motiu del seu escut. Una clara metàfora de les dues grans vessants d'aquesta dona: l'estadista i la religiosa.
Si la nostra donzella aixequés el cap, respiraria tranquil.la al veure que set segles després al seu monestir hi brollen encara la pau i la calma, aliè al tràfec de la gran urbs. No li vindria de gust veure com ha canviat la ciutat, es quedaria allà mateix, escoltant la remor de les seves passes a través dels passadissos del claustre.
Petras Albas (Pedralbes): el éxtasis de la reina Elisenda
Santa Isabel. |
El reino de los cielos también fue objeto de deseo real. Si no que se lo pregunten a la reina Elisenda de Montcada i Pinós, cuarta mujer de Jaime II. Procedente de uno de los linajes catalanes más poderosos, no rehuyó de los asuntos de Estado, pero el fervor religioso marcó sus designios.
Así, en 1327 fundó el monasterio de Petras Albas (Pedralbes), nombre que responde al color de la piedra con la que se construyó este edificio. Aquel mismo año el rey murió y Elisenda se trasladó al palacete que había hecho construir justo al lado del monasterio. En esta humilde construcción, la reina tenía la intimidad necesaria para seguir tratando los asuntos de la Corona, pero a la vez podía participar de los actos religiosos que diariamente llevaban a cabo las hermanas Clarisas.
De hecho, la época de mayor esplendor del monasterio coincide
con la presencia de la reina. Así, en 1346 encargó a Ferrer Bassa, uno de los pintores más reputados de la época, los murales de la capilla de San Miguel por "doscientos cincuenta sueldos". Sin duda, su fama era bien merecida pues los resultados son espléndidos.
San Miguel. |
Los excelsos vestidos de la Virgen María coronada y de Santa Isabel, la mirada sugerente de Santa Bárbara ¡que Dios me perdone por esta blasfemia!, la espléndida túnica de San Miguel que ya querría para mí ¡perdona Señor mi codicia! (hoy me voy de cabeza al confesionario), el susto de la virgen María al ver el ángel de la Anunciación...
Pero hay más. En la sección 'Los tesoros del monasterio' podemos encontrar diferentes piezas que nos dejarán boquiabiertos, como un relieve cinegético del siglo XV o un cofre conocido como la 'caja de la reina' porque la tradición sostiene que era el baúl de la misma Elisenda de Montcada. Lo cierto es que dicha pieza data de los tiempos de esta gran dama.
Caja de la reina. |
Escudos de la Corona de Aragón y de los Montcada. |
Escudo de los Cardona y los Pinós. |
Sepulcro de la Reina Elisenda en el interior del monasterio. |
Si nuestra doncella levantara la cabeza, respiraría tranquila al ver que siete siglos después en su monasterio todavía brotan la paz y la calma, ajeno al trasiego de la gran urbe. No le apetecería ver cómo ha cambiado la ciudad, se quedaría allí mismo, escuchando el rumor de sus pasos a través del claustro.